考研真题


1. 西南政法大学外语学院《211翻译硕士英语》[专业硕士]历年考研真题

2. 2026年翻译硕士《211翻译硕士英语》考研真题与模拟题

考研指导书


1. 张汉熙《高级英语(1)》(第3版重排版)学习指南【词汇短语+课文精解+全文翻译+练习答案】

2. 张汉熙《高级英语(2)》(第3版重排版)学习指南【词汇短语+课文精解+全文翻译+练习答案】

文章封面图片的替代文本

西南政法大学外语学院《211翻译硕士英语》[专业硕士]历年考研真题AI讲解

书籍目录


2011年西南政法大学外语学院211翻译硕士英语考研真题及详解

2012年西南政法大学外语学院211翻译硕士英语考研真题及详解

2013年西南政法大学外语学院211翻译硕士英语考研真题及详解

部分内容


2011年西南政法大学外语学院211翻译硕士英语考研真题及详解

Part 1  Vocabulary and
Structure (每小题0.5分,共10分)

Direction: For each blank there are four choices
marked A, B, C and D .You should choose the one that best fits into the
sentence.

l. Tom _____ his new job with confidence.

A. set out

B. set off

C. set up

D. set about

【答案】D

【解析】句意:汤姆满怀信心地投入新的工作。本题考查的是短语辨析。set about意为“开始;着手”,符合题意,故为正确答案。set out意为“开始”;set off意为“(使)做某事”;set up意为“开业,开始经商”。

2 The truck driver was fined for exceeding
the speed _____.

A. range

B. limit

C. rule

D. regulation

【答案】B

【解析】句意:卡车司机因超速而被罚款。本题考查的是词义辨析,limit意为“限制;界限”,符合题意,故为正确答案。range意为“(知识、知觉、听觉等的)范围”;regulation意为“规定,规则”;rule和regulation是近义词,意为“规定,规章”。

3 The crippled Jack proudly walked with a _____
to the platform to join the children.

A. jump

B. limp

C. hop

D. jog

【答案】B

【解析】句意:跛腿的杰克一瘸一拐地走上舞台,加入到孩子们中间去。本题考查的是词义辨析。limp跛行,符合题意,故为正确答案。jump跳跃,上涨,惊跳;hop单脚跳,(鸟,蛙等)跳跃;jog轻推,轻撞,漫步。

4 He cannot _____ a car, for he does not
earn much money.

A. obtain

B. afford

C. donate

D. consume

【答案】B

【解析】句意:他买不起小汽车,因为他挣钱不多。afford意为“买得起”,符合题意,故为正确答案。obtain意为“得到,获得”;donate意为“捐,赠”;consume意为“消耗,耗尽”。

5 The bank is reported in the local
newspaper _____ in broad daylight yesterday.

A. to be robbed

B. robbed

C. to have been
robbed

D. having been
robbed

【答案】C

【解析】句意:当地报纸报道,那家银行昨天在光天化日下遭到抢劫。本题考查的是非谓语动词的用法,当谓语动词为believe,report,say,suppose等时,其后需用动词不定式做主补,表示发生在过去的事,动词不定式用完成时。有关动词不定式的时态可归纳如下:表示动作或状态与谓语动词表示的动作同时发生或在其后发生,用一般式;表示的动作在谓语动词表示的动作之前发生,用完成式。故答案为C。

6 _____ before, his first performance for
the amateur dramatic group was a success.

A. Though having
never acted

B. As he had
never acted

C. Despite he
had never acted

D. In spite of his
never having acted

【答案】D

【解析】句意:尽管他以前从未表演过,但是他在业余剧团的第一次表现却大获成功。本题考查的是非谓语动词的用法,后半句的主语是his first performance,故A错。B有连词as,说明是个完整的句子,逗号后面需要and连接,故B错。despite后面应该接名词,不应该接句子,故C错。只有D是正确的。

7 By the middle of the 21st century, the vast majority of the
world’s population _____ in cities rather than in the country.

A. are living

B. will be
living

C. have lived

D. will have lived

【答案】D

【解析】句意:到21世纪中叶为止,世界上大部分人口都将住在城市里,而不是农村。本题考查的是时态的用法,根据by the middle of 21st century,我们可知应该用将来完成时。

8 Mr. Milton prefers
to resign _____ part in such dishonest business deals.

A. than take

B. than to take

C. rather than take

D. rather than to take

【答案】C

【解析】句意:米尔顿先生宁愿辞职也不愿参与这种不诚实的交易。本题考查prefer to do rather than do的结构,其含义是“宁愿……也不……”,故答案为C。

9 No one would have time to read or listen to
an account of everything _____ going on in the world.

A. it is

B. as is

C. there is

D. what is

【答案】C

【解析】句意:大家都没有时间去读或去听有关世界上正在发生的一切事件的描述。everything为定语从句的先行词,本句的难点是:在以there be为谓语动词的定语从句中,如关系代词作主语,则关系代词可省略。本题省略的是that。

10 There is a real
possibility that these animals could be frightened, _____ sudden loud noise.

A. being there

B. should there be

C. there was

D. there have been

【答案】B

【解析】句意:万一突然出现了噪音,这些动物就有可能受到惊吓。本题是一个省略了if的虚拟语气句,并且是与将来相反,从句可以使用:should+动词原形;原句为:If there should be a sudden loud noise, these animals could be
frightened.

11 Bit by bit, a child
makes the necessary changes to make his language _____.

A. as other people

B. as other people’s

C. like other people

D. like other people’s

【答案】D

【解析】句意:孩子会一点点地调整自己的语言,知道说得与别人差不多。本题考查的是like的用法,like在此处为介词,表示“和……一样”,as表示介词的时候,意为“作为”。

12 Clothing made of plastic fibers has certain
advantages over _____ made of natural fibers like cotton, wool, or silk.

A. one

B. the one

C. that

D. what

【答案】C

【解析】句意:用人造纤维做的衣服比用天然纤维如棉花、羊毛和丝绸等做的衣服明显有优势。这里that代替的是可数名词单数或不可数名词,这里用that代替不可数名词clothing。one一般代替可数名词。those代替可数名词复数。what没有这种用法。故选C。

13 The treasury issued an order stating that
_____ land purchased from the government had to be paid for in gold and silver.

A. henceforth

B. moreover

C. whereby

D. however

【答案】A

【解析】句意:财政部发布法令说,今后从政府那里购买土地的人须用金银交易。本题考查的是词义辨析,这里填henceforth“今后,从今以后”最贴切,因此选A。moreover
而且。whereby凭借;通过……;借以。however然而。

14 The students
expected there _____ more reviewing classes before the final exams.

A. is

B. being

C. have been

D. to be

【答案】D

【解析】句意:学生们希望期末考试前还有一些复习课。本题考查的是动词expect的用法。动词expect之后接不定式作宾语补足语,当然也可以接宾语从句。

15 It was during summer breaks that we first
taste the satisfaction work that _____ into hard currency.

A. translates

B. transfers

C. transplants

D. transmits

【答案】A

【解析】句意:暑假期间,我们第一次尝到了把劳动变成货币的滋味。本题考查的是词义辨析,translate意为“变换,把……转化成”,符合题意,故为正确答案。transfer意为“移交,迁移”;transplant意为“移植(器官)”;transmit意为“传染(疾病),传达(知识)”。

16 In some cases, your instructor may tell you
the topics _____ or may give you a choice of topics to write about.

A. in advance

B. ahead of

C. above all

D. right away

【答案】A

【解析】句意:有时候,你的老师会提前告诉你写作话题或者给你一些。本题考核固定搭配。in advance意为“事先,预先”,符合题意,故为正确答案。ahead of意为“在……之前”;above all意为“尤其,最重要的是”;right away意为“立刻;马上”。

17 It was the driver’s _____ that caused him to
step on the gas instead of the brake after his car went over the curb.

A fraud

B. alarm

C. terror

D. panic

【答案】D

【解析】句意:车上了马路边后,司机由于惊慌,没踩刹车,却踩了油门。本题考查的是词义辨析,panic意为“惊慌,慌乱”,符合题意,故为正确答案。fraud意为“欺骗,骗局”;alarm意为“警报”;terror意为“恐怖”。

18 Danny left this _____ message on my
answering machine: “I must see you. Meet me at twelve o’clock.” Did he mean
noon or midnight?

A. ambiguous

B. responsible

C. implicit

D. thoughtful

【答案】A

【解析】句意:丹尼在我的回答机上留下一条模棱两可的信息:“我必须见你。12点来接我。”他是说中午还是半夜?本题考查的是词义辨析,ambiguous意为“模棱两可的;含糊的”,符合题意,故为正确答案。responsible意为“负责的”;implicit意为“暗含的”;thoughtful意为“沉思的,思考的”。

19 We looked for a
table to sit down, but they were all _____.

A. reserved for

B. engaged in

C. used up

D. taken up

【答案】D

【解析】句意:我们想找一台桌子坐下来,但是人满了。本题考查的是短语辨析,take up意为“占去(时间、地方、注意力等)”,符合题意,故为正确答案。reserve for意为“为…留出,保留”;engage in意为“从事;参加”;use up意为“用完,用光;耗尽”。

20 She will have to
find somewhere else to work, for she can’t _____ this loud noise any longer.

A. come up with

B. catch up with

C. keep up with

D. put up with

【答案】D

【解析】句意:她将不得不去别处找工作,因为她再也不能忍受这么大的噪音。put up with意为“忍受,容忍”,符合题意,故为正确答案。come up with意为“(针对问题、挑战)提出,想出”;catch up with意为“赶上”;keep up with意为“跟上(人、潮流、形势等)”。

Part II Cloze(每小题1分,共20分)

Directions: There are
20 blanks in the following passage. For each blank there are four choices
marked A, B, C and D .You should choose the one that best fits into the
passage.

The weather may be cold and wet, but in the rich world’s
financial markets it is beginning to feel like August all over again. Credit
spreads have widened and shares are 21 from
gloom to elation as 22 look to the Federal
Reserve for solace. The 23 is unmistakable. But
this time the scare is about more than bad mortgage loans and their 24 effect on the credit markets. America may be falling into 25. And a new fear now stalks the markets: that the dollar’s slide
could 26 out of control.

A full-blown dollar crisis on top of a credit crunch and a
weakening economy would be 27. It would send financial
markets reeling and 28 the hands of the Fed,
perhaps forcing it to raise interest 29 even as
recession looms. The sky-high euro would 30 further,
choking off Europe’s growth. 31 tensions would
also rise. 32 Airbus has called the dollar’s  33 “life-threatening” and France’s president, Nicolas Sarkozy, has
given warning of “economic war”.

At 34, the shadows could darken
further. For half a century the dollar has been the hegemonic currency. A large
slice of global trade is counted in dollars. Central banks hold most of their
foreign-exchange 35 in dollars, a boon for
America that has allowed it to 36 debt more
cheaply. That 37 has survived dollar slides
before,  38 in the late 1970s and mid-1980s.But
now, with the euro as an alternative, the fear is of a sudden shift in the
global monetary system, with investors 39 quickly
from one currency to the other.

So far, this remains only a fear. Whether disaster strikes
depends on what exactly is driving the dollar 40 and
on how policymakers react.

21 A. pitching

B. plunging

C. splitting

D. drooping

22 A. architects

B. protesters

C. investors

D. victims

23 A. prosperity

B. anxiety

C. relief

D. diagnosis

24 A. positive

B. irritable

C. offensive

D. harmful

25 A. congestion

B. dilemma

C. fluctuation

D. recession

26 A. spin

B. stun

C. swing

D. slash

27 A. stimulating

B. frightening

C. motivating

D. confusing

28 A. loosen

B. bury

C. tie

D. cross

29 A. points

B. portions

C. ratios

D. rates

30 A. dive

B. slip

C. soar

D. float

31 A. Political

B. Economic

C. Cultural

D. Psychological

32 A. Since

B. Before

C. Already

D. Even

33 A. rejection

B. decline

C. circulation

D. inflation

34 A. worst

B. most

C. best

D. least

35 A. savings

B. reserves

C. accounts

D. maintenances

36 A. publish

B. lease

C. emit

D. issue

37 A. equivalence

B.
prominence

C. dominance

D.
prevalence

38 A. as

B. once

C. while

D. since

39 A. reversing

B. switching

C. converting

D. varying

40 A. forward

B. out

C. off

D. down

【答案与解析】

21 A  根据第一段第二句话“Credit spreads have widened and shares are 21 from gloom to elation
as 22 look to
the Federal Reserve for solace.”因投资者看好美联储,信贷规模进一步扩展,股市走出阴影迎来光明pitch from…从……中走出来。plunge投入;跳进。split分离;使分离。droop下垂;萎靡。

22 C  根据第一段第二句话“Credit spreads have widened and shares are 21 from gloom to elation
as 22look to the
Federal Reserve for solace.”因投资者看好美联储,信贷规模进一步扩展,股市走出阴影迎来光明。architect建筑师。protester抗议者;反对者。victim受害者。

23 B  根据第一段第三句话“The 23 is
unmistakable.”然而担忧也是明摆着的。prosperity繁荣。relief救济;减轻。diagnosis诊断。

24 D  根据第一段第四句话“But this time the scare is about more than bad mortgage loans and
their 24 effect
on the credit markets.”这次恐慌不只是有关不良抵押贷款和它们对信贷市场的不良影响,而是美国可能会进入经济衰退。positive积极的。irritable过敏的;急躁的。offensive攻击的;冒犯的。

25 D  根据第一段第五句话“America may be falling into 25.”美国可能会进入经济衰退。congestion拥挤;拥塞。dilemma进退维谷。fluctuation波动。

26 A  根据第一段最后一句话“And a new fear now stalks the markets: that the dollar’s slide could
26 out of
control.”现在一种新的恐惧正在市场蔓延,那就是美元贬值可能失控。spin out of control 迅速失控。stun使震惊;打昏。swing摇摆;转向。slash猛砍;鞭打。

27 B  根据第二段第一句话“A full-blown dollar crisis on top of a credit crunch and a weakening
economy would be 27.”在信贷紧缩和经济疲软之上爆发一场全面的美元危机将是令人胆战心惊的。frightening令人恐惧的。stimulating刺激的;有刺激性的。motivating 激励人心的。confusing混乱的;混淆的。

28 C  根据第二段第二句话“It would send financial markets reeling and 28 the hands of the Fed,
perhaps forcing it to raise interest 29 even as recession looms.”它将使金融市场动荡并束缚美联储的手脚,也许会迫使它在经济衰退迫近时提高利率。tie系;约束;打结。loosen放松;松开。bury埋葬;隐藏。cross杂交;渡过;使相交。

29 D  根据第二段第二句话“It would send financial markets reeling and 28 the hands of the Fed,
perhaps forcing it to raise interest 29 even as recession looms.”它将使金融市场动荡并束缚美联储的手脚,也许会迫使它在经济衰退迫近时提高利率。rate比率,率。point要点;得分。portion部分。ratio比率,比例。interest rate利率。

30 C  根据第二段第三句话“The sky-high euro would 30 further,
choking off Europe’s growth.”欧元将进一步升值,这将制约欧洲的经济增长。soar高飞;高涨。dive潜水;跳水。slip滑动;滑倒。float浮动;飘动。

31 A  根据第二段第四句话“31 tensions would also rise.”政治上的紧张关系将加剧。

32 C  根据第二段最后一句话“32 Airbus has called the dollar’s 33“life-threatening” and France’s president, Nicolas Sarkozy…”可知,空客公司已经把美元贬值称为是“生死攸关”的。法国总统尼古拉·萨科齐已经发出爆发“经济战”的警告。

33 B  根据第二段最后一句话“32 Airbus has called the dollar’s 33“life-threatening” and France’s president, Nicolas Sarkozy…”可知,空客公司已经把美元贬值称为是“生死攸关”的。法国总统尼古拉·萨科齐已经发出爆发“经济战”的警告。decline下降。rejection拒绝。circulation流通。inflation膨胀;通货膨胀。

34 A  根据第三段第一句“At 34,
the shadows could darken further.”最糟糕的是阴影将进一步扩大。

35 B  根据第三段第四句话“Central banks hold most of their foreign-exchange 35 in dollars, a boon
for America that has allowed it to 36 debt
more cheaply.”各国央行的大部分外汇储备也是美元,这对美国来说是个恩惠,使得它能够以更低的代价来发行债券。reserve储量;准备金。saving储蓄;存款。account账目,账号。maintenance维护,维修。

36 D  根据第三段第四句话“Central banks hold most of their foreign-exchange 35 in dollars, a boon
for America that has allowed it to 36 debt
more cheaply.”各国央行的大部分外汇储备也是美元,这对美国来说是个恩惠,使得它能够以更低的代价来发行债券。issue 发行。publish出版。lease出租;租得。emit发出,放射。

37 C  根据第三段第五句话“That 37 has
survived dollar slides before,38 in
the late 1970s and mid-1980s.” 这种统治地位过去曾经使美元摆脱了下滑,如20世纪70年代后期和20世纪80年代中期。dominance优势;统治。equivalence 对等。prominence突出显著。prevalence流行;普遍。

38 A  根据第三段第五句话“That 37 has survived dollar
slides before, 38 in
the late 1970s and mid-1980s.”这种统治地位过去曾经使美元摆脱了下滑,如20世纪70年代后期和20世纪80年代中期。

39 B  根据第四段最后一句话“But now, with the euro as an alternative, the fear is of a sudden
shift in the global monetary system, with investors 39 quickly from one currency to the other.”但是,现在有了欧元的选择,人们担心会出现全球货币体系的突然变动,投资者会从一种货币迅速转向另一种货币。switch转换。reverse颠倒;倒转。convert转化,改变。vary变化,改变。

40 D  根据最后一句话“Whether disaster strikes depends on what exactly is driving the
dollar 40 and
on how policymakers react.”灾难是否会袭来取决于是什么原因促使美元继续贬值和政策制定者们做出怎样的反应。

Part III Reading
Comprehension (共40分)

Section A: (每小题2分,共20分)

Directions: There are two passages in this section. Each passage is
followed by some questions. For each of them, there are four choices marked A, B,
C and D. You should decide on the best choice on the Answer Sheet.

Passage One

One hundred years ago, four German architecture students
felt the predominant style was dull. They decided to look for new forms of
artistic expression. They later came to be seen as pioneers and founders of the
art movement known as Expressionism. On June 7, 1905, these four young men
founded the first expressionist group. They named their group “Die Bruecke” (the
Bridge) because they believed their world would serve as a bridge to the
future. In June, exhibitions and events are being held to mark the 100th
anniversary of expressionism in Berlin, its birthplace.

Expressionists used rich, bold colors and distorted objects
for emotional effect. The painting’s purpose was to reflect the artist’s state
of mind and inner feelings rather than the reality of external world. The four
Bruecke members had been influenced by Dutch artist Vincent van Gogh, Norwegian
artist Edvard Munch, and the French impressionists. One of the earliest and
most famous examples of Expressionism is Van Gogh’s “The Starry Night”. The
group held a joint exhibition of paintings in November 1905. They were
influential during the first third of the 20th century and affected literature,
film, architecture and music.

Traditional artists of the time were trying to paint
objects exactly as they were. To them, Expressionism appeared messy and
unlovely. “They changed the perspective, squeezed space in an unexpected way,”
said German art historian Ulrich Bischoff. When seeing an expressionist
painting for the first time, many may wonder how it differs from Impressionism.
Both schools are colorful and use outdoor subjects. The expressionists learned
from the French, but they had their own ideas about painting. Unlike
Impressionism, Expressionism’s goals were not to reproduce the impression that
the surrounding world gave. The expressionist replaced the real appearance with
his own mental image of the object what he felt represented its real meaning.”
The young painters expressed their new concept of beauty and their inspiration
from nature in pure, bright colors and in spare lines,” says German historian
Birgit Dalbajewa.

41 The first expressionist group come into
existence when four German architecture students _____.

A. wanted their new paintings to function as bridge to the
future

B. were inspired by Dutch and Norwegian pioneering artists

C. learned from traditional art and created their own forms
of artistic expression

D. got tired of the mainstream style and began to try new
forms of artistic expression

42 Which of the
following is characteristic of Expressionists according to the passage?

A. They use rich, bold colors and abstract shapes.

B. They paint in a unique perspective and abstract shapes.

C. They look neat and attractive to common people.

D. They paint objects in their actual way to express
natural beauty.

43 Expressionism had
far-reaching influence in that _____.

A. Expressionist painters held a grand joint exhibition in
November 1905

B. it had impact on literature, film, architecture and
music in the early 20th century

C. Expressionism was popular in not only Germany but also
France and Holland

D. Expressionism changed people’s concept of beauty

44 The essential
difference between Expressionism and Impressionism lies in that _____.

A. Expressionism’s goal is to show the painters’ mental
image of the object

B. Expressionism intends to show the painters’ thorough
understanding of the world

C. Impressionism means to record the real appearance of the
object

D. Impressionism’s goal is to record the inspiration from
the beauty of nature

45 Which of the
following best serves as the title of this passage?

A. The 100th anniversary of Expressionism

B. Expressionism: its origin and influence

C. Expressionism: it’s all about inner feelings

D. Expressionism VS Impressionism

【答案与解析】

41 D  根据第一段第一二句话“One
hundred years ago, four German architecture students felt the predominant style
was dull. They decided to look for new forms of artistic expression.”一百多年前,4位建筑系学子觉得主流建筑风格很无聊,于是他们决定用新的艺术形式来抒发自己的情感。很容易看出答案为D。

42 B  根据第三段第三句话“They
changed the perspective, squeezed space in an unexpected way, said German art
historian Ulrich Bischoff.”说明Expressionism的角度很特别。根据第二段第一句话“Expressionists
used rich, bold colors and distorted objects for emotional effect.”说明A是错误的,根据最后一段第一句话“Traditional artists of the time were trying to
paint objects exactly as they were. To them, Expressionism appeared messy and
unlovely.”说明C,D选项是错误的。

43 B  根据倒数第二段最后一句话“They
were influential during the first third of the 20th century and affected
literature, film, architecture and music.”说明答案为B。

44 A  根据最后一段倒数第二句话“Unlike
Impressionism, Expressionism’s goals were not to reproduce the impression that
the surrounding world gave. The expressionist replaced the real appearance with
his own mental image of the object what he felt represented its real meaning.”我们可知,Expressionism不是为了再现周围的世界,而是将自己脑袋中物体的形象画出来。

45 B  本文第一段讲了表现主义的起源,第二段讲了表现主义的特点与影响力,最后一段讲了表现主义与印象派的区别,所以总的来说本文讲的是表现主义的起源与影响力。

Passage Two

In some countries where racial prejudice is acute, violence
has so come to be taken for granted as a means of solving differences, that it
is not even questioned. There are countries where the white man imposes his
rule by brute force; there are countries where the black man protests by
setting fire to cities and by looting and pillaging. Important people on both
sides, who would in other respects appear to be reasonable men, get up and
calmly argue in favor of violence—as if it were a legitimate solution, like any
other. What is really frightening, what really fills you with despair, is the
realization that when it comes to the crunch, we have made no actual progress
at all. We may wear collars and ties instead of war-paint, but our instincts
remain basically unchanged. The whole of the recorded history of the human
race, that tedious documentation of violence, has taught us absolutely nothing.
We have still not learnt that violence never solves a problem but makes it more
acute. The sheer horror, the bloodshed, the suffering mean nothing. No solution
ever comes to light the morning after when we dismally contemplate the smoking ruins
and wonder what hit us.

The truly reasonable men who know where the solutions lie
are finding it harder and harder to get a hearing. They are despised,
mistrusted and even persecuted by their own kind because they advocate such
apparently outrageous things as law enforcement. If half the energy that goes
into violent acts were put to good use, if our efforts were directed at
cleaning up the slums and ghettos, at improving living-standards and providing
education and employment for all, we would have gone a long way to arriving at
a solution. Our strength is sapped by having to mop up the mess that violence
leaves in its wake. In a well-directed effort, it would not be impossible to
fulfill the ideals of a stable social programme. The benefits that can be
derived from constructive solutions are everywhere apparent in the world around
us. Genuine and lasting solutions are always possible, providing we work within
the framework of the law.

Before we can even begin to contemplate peaceful
co-existence between the races, we must appreciate each other’s problems. And
to do this, we must learn about them: it is a simple exercise in communication,
in exchanging information. “Talk, talk, talk,” the advocates of violence say,
“all you ever do is talk, and we are none the wiser.” It’s rather like the
story of the famous barrister who painstakingly explained his case to the
judge. After listening to a lengthy argument the judge complained that after
all this talk, he was none the wiser. “Possible, my lord,” the barrister
replied, “none the wiser, but surely far better informed.” Knowledge is the
necessary prerequisite to wisdom: the knowledge that violence creates the evils
it pretends to solve.

46 What is the best
title for this passage?

A. Advocating Violence.

B. Violence Can Do Nothing to Diminish Race Prejudice.

C. Important People on Both Side’s See Violence As a
Legitimate Solution.

D. The Instincts of Human Race Are Thirsty for Violence.

47 Recorded history
has taught us _____.

A. violence never solves anything

B. nothing

C. the bloodshed means nothing

D. everything

48 It can be inferred
that truly reasonable men _____.

A. can’t get a hearing

B. are looked down upon

C. are persecuted

D. Have difficulty in advocating law enforcement

49 “He was none the
wiser” means _____.

A. he was not at all wise in listening

B. He was not at all wiser than nothing before

C. He gains nothing after listening

D. He makes no sense of the argument

50 According to the
author, the best way to solve race prejudice is _____.

A. law enforcement

B. knowledge

C. nonviolence

D. Mopping up the violent mess

【答案与解析】

46 B  暴力难以消除种族偏见。文章一开始就提出有些国家种族偏见严重,而暴力却是公认的一种解决方法。白人采用暴力镇压,黑人以防火、掠抢为反抗。而双方的大人物平静地论及暴力,似乎这是一种合法的解决方案。作者就此指出人类的进步只在于表面――衣饰等,人类的本能没有改变。整个有记录历史的文件没有教会人类任何东西。这是真正令人可怕的事件。

47 B  什么都没有。第一段中就明确提出整个人类有记录历史又长又臭的暴力文件记录,一点都没有教给我们任何东西。

48 D  答案在第二段第一二句话“The
truly reasonable men who know where the solutions lie are finding it harder and
harder to get a hearing. They are despised, mistrusted and even persecuted by
their own kind because they advocate such apparently outrageous things as law
enforcement.”真正有理智的人鼓吹法制,遭到同类们的轻视、不信任和迫害。他们发现要人倾听他们的意见越来越困难。

49 C  None the wiser一点也不比以前聪明(这是按字面翻译)。实际就是C项。

50 A  根据第二段最后一句“Genuine
and lasting solutions are always possible, providing we work within the
framework of the law.”如果我们在法律的构架中进行工作,真正的持久的解决总是能实现的。

Section B: (每小题5分,共20分)

Directions: In this
section, there is a short passage with 5 questions. Read the passage carefully.
Then answer the questions on the answer sheet.

China’s top legislature on Monday started discussions on a
constitutional amendment on protecting private property and human rights.

A draft of the amendment, submitted by the National
People’s Congress (NPC) Standing Committee to the NPC session on Monday, calls
for private property not to be encroached upon and says that the State should
add compensation to the current law that “the State has the right to
expropriate urban and rural land”.

Xia Bing, a lawyer with a Shanghai-based law firm, says,
“It is a substantive breakthrough in China and makes me think of the past when
we were proud of being penniless and giving all our possessions to the
country.”

China began its reforms and opening-up in the late 1970s. By
2003, per capital GDP had reached US$1,000.More and more, Chinese have bought
or are planning to buy houses and cars, which are coming to be regarded as
modern necessities. The economic boom has brought a change in people’s
thinking: there’s pride in getting rich through hard work in a lawful way. By
the end of last November, China had 2.97 million private enterprises, with
registered capital of more than 334.7 billion yuan.

“The practice of encouraging the private sector but
avoiding reference to it in the law doesn’t sit well with the private sector,”
says Lian Xisheng, a legal scholar at China University of Politics and Law.

This will be the first time in New China that capital
goods, property, and invisible capital such as intellectual property rights
will have Constitutional protection.

The draft also includes the Three Represents, which
emphasize that the Communist Party represents the fundamental interests of the
majority of the people. Also, protection of human rights will be written into
the Constitution.

Article 33 of Chapter Two of the Constitution will be
altered to say, “The State respects and protects human rights.”

Wang Zhaoguo, vice-chairman of the Standing Committee, says
that “this principle is adopted by the Party and the State to respect and
protect human rights. Writing it into the Constitution will provide a legal
guarantee for its implementation.”

Zhu Guanglei, a professor of law at Tianjin’s Nankai
University, says that this unusual event means significant progress for China. “Just
20 years ago, human rights were still regarded as a ‘capitalist notion’ here,
but now they will have a place in the fundamental law,” he says.” This
development shows what a great leap forward China has made in human rights
protection over the past two decades,” Zhu adds.

The amendments were proposed by the CPC Central Committee
last October and adopted by the NPC Standing Committee in December.

They need a two-third consenting majority of the nearly
3,000 NPC deputies to be approved. It is currently in the middle of a 10-day
annual session in Beijing.

A vote has been scheduled for Sunday, March 14.

Questions:

51 What does the phrase “a breakthrough in
China” mean (Para.3)? Why it is called “a breakthrough in China”?

52 What are the
changes in people’s thinking after reforms and opening-up in the late 1970s?

53 “This unusual event
means significant progress for China.”(Para.10). Why?

54 Please make some
comments on the significance of the amendments.

【答案与解析】

51 A change for better. Because this will be
the first time in New China that capital goods, property, and invisible capital
such as intellectual property rights will have Constitutional protection.

(根据文章第六段“This will be
the first time in New China that capital goods, property, and invisible capital
such as intellectual property rights will have Constitutional protection.”改革开放以来,中国人变得更加富裕,能够买得起房子,车子。这是第一次中国将保护资产,财产等写入宪法。)

52 There’s pride in getting rich through hard
work in a lawful way.

(根据第四段倒数第二句话“The
economic boom has brought a change in people’s thinking: there’s pride in
getting rich through hard work in a lawful way.”我们可知改革开放后,中国经济腾飞,人们认为自己通过辛勤劳动所得是合法的。)

53 Because 20years ago, people and state did
not care about human rights, but now they are written into the constitution.

(根据第十段第二句话“Just 20
years ago, human rights were still regarded as a ‘capitalist notion’ here, but
now they will have a place in the fundamental law,” he says.”他说,20年前,人权就是个资本主义的词,但是现在人权已经写入了宪法。)

54 It shows that our laws develop as economic
soars.

(文章讲的是改革开放30年来,人民越来越看重自己的合法权益,法律也随着经济发展而进步,完善。)

Part IV Writing (共30分)

Directions: For this part,
you are required to write an essay on The True Meaning of Self-worth. You
should write at least 400 words following the outline given below in Chinese.

1 人们对自我价值的不同界定。

2 其正确的定义为……

3 如何培养正确的自我价值观?

【参考范文】

The True Meaning of Self-worth

Different people hold different opinions on the topic of self-worth.
Some may define it as the wealth and fame they have achieved in the whole life while
others may interpret it as the social status and reputations they enjoy. There
are still some others who tend to regard it as the esteem of they have gained
during the process of fighting. Although everyone has different views on this
topic, we can find what we value most of all things and realize our goals. This
is what we call realization of self-worth.

But if seen in its true nature, self-worth
is nothing but a positive acceptance of your whole self no matter what your role is.
The key to this issue is the yardstick you use for measuring. If you tend to mearuse
yourself by success or the judgment of others, you are inclined
to yourself, but if you love to focus on your advantages rather than disadvantages,
you are more likely to overestimate your own value. On the other hand, self-worth
will be more and more. It goes up along with more and more experience you have
gained from the society whereas it also decreases together with less and less
effort you pay to the whole society as well as to your life.

There is much need to develop a proper attitude to self-worth.
To achieve this, you’d better learn how to bear it in your mind and strengthen
the idea that every individual has its unique worth in the society, which
awaits his/her discovery. And meanwhile, you may choose a goal within your
reach and attain it, after which, you will have a better understanding of your
self-worth. But most important for you is to build up your self-worth through
efforts in your study and work.

Self-worth is an dispensable part for a people, what we
need to do is find our own self-worth by ourselves without following other’s
opinions and wealth and fame are not equal with self-esteem. We have to
discover our own advantages and forget disadvantages in that it is advantages
that decide what we are and how we can improve ourselves. Finding your
self-worth and then follow it and make it an instructor of your life, your life
will be better. Self-worth has to be achieved because it decides what we are
and what kind of people we are going to be. The meaning of self-worth is
various and we have to focus on ourselves.

【解析】

本文严格按照要求来铺展内容,第一段阐明了人们对自我价值的不同界定,有的人认为自我价值就是财富与名誉,有的人认为自我价值就是社会地位,还有的人认为自我价值是奋斗中获得的尊严。第二段讲的是自我价值的正确定义,自我价值就是坦然接受自己的身份,我们要认识到自己的优点,发扬自己的长处,这样的话自我价值就可以得到实现。第三段讲的是如何培养正确的自我价值观,我们应该选择自己的目标,发现自己独特的价值,并在学习和工作中将其发展起来。最后一段总结了全文,强调了自我价值的重要性,要遵循自己的内心,发现自己的长处,实现自己的价值。

更多内容,请点击获取:
http://shuyue.100xuexi.com/Ebook/974408.html

声明:本站所有文章,如无特殊说明或标注,均为本站原创发布。任何个人或组织,在未征得本站同意时,禁止复制、盗用、采集、发布本站内容到任何网站、书籍等各类媒体平台。如若本站内容侵犯了原著者的合法权益,可联系我们进行处理。